Carregant Esdeveniments

Quatre dones totes amb carreres llargues a l’esquena i experiència consolidada protagonitzen un espectacle innovador en una versió creada específicament per al Born, en la qual demostren la seva condició de gegantes de la dansa i de la música.

El títol de l’espectacle ja us avisa del que veureu en escena: unes dones amb un talent titànic que són referències imprescindibles en les seves escenes respectives. Us parlem de les ballarines i coreògrafes que interpreten, han creat i dirigeixen aquest espectacle, i de la música que ha creat la banda sonora que acompanya l’espectacle. Aquestes creadores són l’alcoiana instal·lada a Barcelona Sol Picó, la sueca Charlotta Öfverholm i la gironina Anna Ventura, més coneguda amb el nom de Natsuki, a més de la creadora del món sonor que les envoltarà, Judit Farrés. Totes quatre van crear i protagonitzar a València una primera versió del muntatge, que ara es trasllada al jaciment del Born i que interpreten Sol Picó, Natsuki i, en susbtitució d’una Charlotta Öfverholm amb compromisos ineludibles, la barcelonina Encarni Sánchez.

L’espectacularitat de les videoprojeccions de la peça original es substituixen ara per un escenari mineral que traspua silenciosament la seva història; les ruïnes que conté podrien fusionar-se amb les restes d’un llunyà Olimp, una àrea de joc per a unes Titanes modernes. La immensitat de l’edifici els hi escau perfectament, s’ajusta al propòsit, mostrant la seva petitesa i fragilitat, dotant-les d’humanitat. Pujades a les passarel·les, flotant sobre les ruïnes, suspeses en un temps construït en el passat, les Titanes evolucionen pels llargs passadissos, acompanyades pel públic i pel cor de veus femenines que les embolcalla i guía a través de les diverses escenes. Això és una festa del ritme i l’energia, un muntatge lliure, amb música en directe i amb molts estímuls intel·lectuals que, en sintonia amb l’espai de representació, us faran pensar en els conceptes de llegat i de memòria.

Protagonitzen l’espectacle Anna Ventura, Natsuki, directora artística de L’Universelle Illustrée de París, i creadora d’uns espectacles que busquen la sinestèsia i en el qual es combinen elements de dansa moderna, flamenc i butoh, amb la tecnologia sempre present. Com a cocreadora, Charlotte Öfverholm, que també ha treballat per al cinema i la televisió i que l’any 2005 va posar en marxa un projecte, Age on Stage, que revindica la maduresa i es qüestiona les convencions sobre cossos i edat. La substitueix en aquesta posada en escena, la intèrpret i creadora de dansa contemporània Encarni Sánchez. Tota una referència en la dansa contemporània, Sol Picó forma part regularment de la programació del Grec Festival de Barcelona des del 1994, on hem vist produccions com Bésame el cactus (Grec 2001), Memòries d’una puça (Grec 2013), W. W. (We Women) (Grec 2015), Animal de séquia (Grec 2019), Malditas plumas (2020) o, amb la companyia La Baldufa, Imperfect (Grec 2022). La destacada compositora i intèrpret Judit Farrés i la micropoetissa Ajo, com a responsable dels textos, completen un l’equip de dones que han donat forma a aquest espectacle.

Una coproducció del Palau de les Arts “Reina Sofía” de Valencia, Sol Picó cia de danza, Natsuki & L’Universelle Illustrée Compagnie/France i Charlotta Öfverholm.

Amb l’ajuda del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Amb la col·laboració del MIAM Museu Immaterial de les Arts del Moviment (La Bisbal d’Empordà)

Agraïments: Elena Espejo, Viviane Calvitti, Ana Monllor, Maria Roca, Matthieu Terciaux, Christophe Tostain, Jordi Pau, Gemma Pujol, Magda Puyo, Alba Vilabertran.

Go to Top