LA COMPANYIA

Sol Picó és una companyia de dansa contemporània professional creada el 1994 per la ballarina i coreògrafa Sol Picó (Alcoi,Alacant), la qual dóna nom a la companyia. Des del principi, el treball s’inscriu en una línia de mestissatge on interactuen diferents gèneres. La seva tècnica madurada alia força, precisió i dinamisme, recolzant el tracte orgànic de les seves creacions. Constantment dinamitzades per l’humor, les seves obres segellen un estil propi sense concessions ni manual d’instruccions. El que semblava un repte ha esdevingut una dinàmica de treball. El que semblava una proposta arriscada i insostenible s’ha transformat en la primera matèria de les seves propostes.

Sol Picó construeix ponts entre mons antagònics fent quallar elements aparentment irreconciliables: el flamenc ballat amb puntes, els seus vestuaris guerrers vetllant arquetips femenins o el volum de les seves escenografies cohabitant amb l’orgànic de la seva feina. La música dels seus espectacles és una altra de les eines utilitzades per reforçar la barreja destils; bé mitjançant uns arranjaments arriscats en directe o bé mitjançant temes impresos a la nostra memòria.

La transformació de l’espai quotidià en un paisatge extraordinari, tant als seus espectacles de carrer com de sala, mai no és el que podíem esperar i sempre va més enllà del que podem abastar. El component de festivitat omnipresent, espurnejant de forma diferent segons les produccions, sempre ens acaba transmetent una sensació d’espontaneïtat i això gràcies al mestratge de la seva tècnica impecable.

En totes les seves creacions, Sol Picó utilitza elements de la cultura popular, construint una iconografia pròpia on les referències culturals s’inscriuen en la nostra història personal. La seva proposta ofereix un exemple clar de la relació entre mite i memòria, tant individual com col·lectiva.

I Sol Picó ens dóna l’oportunitat de viure-la. Viure-la des de dins a través de l’emoció. Més vivència que narració. Més experiència que representació. Una catarsi.

Catherine Amette, Pia Mazuela

PREMIS

 • 2022 Premi Joan Valls i Jordà per l’Ús i Promoció del Català
 • 2022 Premi de la Crítica Serra d’Or de les Arts Escèniques a millor intèrpret per MALDITAS PLUMAS
 • 2021 Menció Especial– Convocatòria Online 2021 FESTIVAL TERRITORIO VIOLETA a l’espectacle MALDITAS PLUMAS
 • 2021 Premi Ciudad de Cazorla
 • 2020 Creu de Sant Jordi
 • 2019 Menció Especial FESTIVAL TERRITORIO VIOLETA a l’espectacle ANIMAL DE SÉQUIA
 • 2019 Premi a la Millor Direcció Coreogràfica de les Arts Escèniques Valencianes per ANIMAL DE SÉQUIA
 • 2019 Premi a la trajectòria professional dels III Premis APDCV
 • 2017 Premi Llorer d’Or de la Universitat d’Alacant
 • 2016 Premi Nacional de Dansa
 • 2014 Premi Ciutat de Barcelona categoria dansa
 • 2012 Premi del programa de RTVE Continuarà
 • 2011 Premi MAX de les Artes Escèniques Millor Coreografia per EL BALL
 • 2011 Premi MAX de les Artes Escèniques Millor Intèrpret Femenina de Dansa per EL BALL
 • 2010 Insígnia Comensal d’ Honor de l’Associació Gastronòmica Parlant i Menjant
 • 2010 Premi MAX de les Artes Escèniques Millor Coreografia per EL LLAC DE LES MOSQUES
 • 2009 Premi MAX de les Artes Escèniques Millor Espectacle de Dansa per SIRENA A LA PLANCHA
 • 2009 Premi a la millor proposta de Dansa de la 23ª Feria Internacional de Teatro y Danza de Huesca amb EL LLAC DE LES MOSQUES
 • 2009 “Premi al millor espectacle” de la 15 edició del Festival internacional de teatre de carrer de Pula, Croàcia per SIRENA A LA PLANCHA
 • 2009 Premi FAD Sebastià Gasch per EL LLAC DE LES MOSQUES
 • 2008 Premi: La Peladilla d’Or d’Alcoy
 • 2007 Premi de la Cartellera de Turias
 • 2006 Premi del Festival internacional de teatre de carrer de Pula, Croàcia per LA DIVADIVINA Y EL HOMBRE BALA
 • 2005 Premi MAX Artes Escèniques per la Millor Coreografia per PAELLA MIXTA
 • 2004 Premi Nacional de Dansa de la Generalitat de Catalunya
 • 2004 2 Premis Max de les Arts Escèniques al Millor Espectacle de Dansa i Millor Coreografia, per LA DONA MANCA O BARBI-SUPERESTAR
 • 2004 Premi Butaca al Millor Espectacle de Dansa, per LA DONA MANCA O BARBI-SUPERESTAR
 • 2004 Premi del Públic de Tarragona al millor Espectacle de Dansa per BÉSAME EL CACTUS
 • 2003 Premi MAX de les Artes Escèniques Millor Espectacle de Dansa per BÉSAME EL CACTUS
 • 2003 3 Premis de les Arts Escèniques 2002 de la Generalitat Valenciana a la Millor Intèrpret de Dansa, Millor Direcció Coreogràfica i Millor Espectacle de Dansa, per BÉSAME EL CACTUS
 • 2002 2 Premis MAX de les Arts Escèniques a la Millor Coreografia i Millor Intèrpret Femenina de Dansa per BÉSAME EL CACTUS.
 • 2002 Distingit BÉSAME EL CACTUS amb« Aplaudiment del Premi Sebastià Gasch de les Arts Parateatrals / FAD »
 • 2002 Premi de la Crítica Valenciana 2002, per BÉSAME EL CACTUS
 • 2002 Premi Butaca al Millor Espectacle de Dansa 2002 por BÉSAME EL CACTUS

Sol Picó, companyia de dansa contemporànea subvencionada per:

SOL PICÓ

“Als sis anys s’inicia la meva passió per la dansa a la meva estimada Alcoi. Obtinc el diploma en dansa clàssica i espanyola paral·lelament però aviat descobreixo el món de la dansa contemporània en el qual aprofundeixo i investigo entre Barcelona, París i Nova York, ciutats clau en el meu aprenentatge professional però, sobretot, personal. A través de la investigació i la barreja de diferents gèneres i elements, com el clàssic i el flamenc, he desenvolupat un flamenc amb puntes que, sense pretendre-ho, ha esdevingut el meu segell personal que alguns anomenen “un llenguatge propi”.

Trobo la inspiració per crear a la vida diària, tot em causa curiositat i és possible punt de partida per a una primera improvisació: temes com el gènere, la immigració, el fracàs, el poder o experiències humanes com la por, l’amor i el desamor .

Al llarg de la meva carrera he creat més de 30 espectacles, on es combina el teatre de sala amb grans produccions de carrer on incloc elements tan urbans com les excavadores, fàcils de trobar a qualsevol lloc i que m’han permès recórrer el món . Amb el meu gran equip de professionals tècnics i de ballarins he viatjat per més de 40 països, cosa que m’ha aportat grans moments de felicitat artística i personal. La faceta creativa es nodreix també de la pedagògica: els tallers impartits a llocs com la Universitat Carles III, l’Acadèmia Nacional de Dansa de Roma així com Conservatoris Superiors de Dansa m’han ofert importants experiències com a docent.

Un degoteig de premis des del 2002, amb 10 premis MAX de les Arts escèniques, premis del públic i el premi Nacional de dansa de la Generalitat de Catalunya i del Ministeri de Cultura, han significat un gran reconeixement a la meva feina i dedicació a aquesta professió.

Un luxe de vida.”

Sol Picó

Descarregar aquí el CV complet

LA PICONERA

La Piconera és la seu de la Companyia Professional de Dansa Contemporània Sol Picó que té tres espais clarament diferenciats: una zona de magatzem, dues oficines i dues sales d’assaig. És un espai singular, en funcionament des del 2007, ubicat en plena Ciutat del Teatre. Compte amb dues sales d’assaig: una de 120 m2 i 5 m d’alçada i una altra de 70m2. Tots dos espais són diàfans amb terra de fusta i linòleum i equip de so, i estan habilitades per acollir assajos de dansa, de teatre, càstings o funcionar com a platós per a filmacions o sessions fotogràfiques. La Piconera també disposa de dos vestidors, dutxes i un petit espai habilitat com a cuina i zona de descans.

La Piconera pretén ser un lloc proper per als professionals de la dansa. La companyia Sol Picó gestiona l’espai com un lloc de trobada i d’intercanvi artístic, un espai de creació l’ús del qual no només se cenyeix a les necessitats de la companyia sinó que s’obre a creadors interessats a treballar en aquest territori. ”La Fura dels Baus”, “Sr. Serrano”, “La Vídua”, “La Intrusa” o “La Veronal” són alguns dels artistes i companyies que han fet ús de les nostres instal·lacions. Recentment La Piconera comparteix l’espai amb la companyia Roseland i amb La Veronal.

Per altra banda, La Piconera té una activitat estable dedicada a fomentar la dansa contemporània, amb classes tant per a adults com per a nens a partir dels 4 anys.

Totes les activitats així com la informació sobre el lloguer dels espais es poden consultar a la web de la Piconera o escrivint a lapiconera@solpico.com.

A La Piconera també tenim un programa de residències artístiques per a creadors emergents de la ciutat. Més informació aquí.

WEB de La Piconera

EL EQUIPO

PIA MAZUELA

JUDITH ESPADA

VICENÇ MAYANS